Frågor & svar

Frågor & svar

Här hittar du svar på de mest frekvent ställda frågorna om våra produkter och tjänster. Upptäck hur våra elverk och tvättar kan förenkla din vardag och ge dig tid till annat. Läs vidare för att få klarhet i allt du behöver veta.

Om man önskar köpa till en adapter från europeisk till svensk standard istället för att montera en svensk regulator på gasolslangen till sitt Dual Fuel elverk, så rekommenderar vi att man använder en flaskkoppling DIN 477 (UTV.) – POL (UTV.) med vingmutter.

82001i-serien, 92001i-serien – NGK BPR5HS

73001i-serien, CPG-serien – NGK BPR6ES

Denna film hjälper dig med detta (ENG).

Nedan återfinns ett schema för bränsleförbrukning på Champions elverk. Alla tal är tagna från test i vår fabrik och kan komma att skilja sig en aning mellan respektive elverk.

Elverk Bränsle Last utan Eco
25% 50% 75% 100%
CPG3500 Bensin L/tim ND 1.46 1.73 2.24
73001i / 73001i-P Bensin L/tim 0.75 0.92 ND 1.6
82001i Bensin L/tim 0.38 0.71 1 1.05
73001i-DF Bensin L/tim 0.88 1.2 1.56 1.97
Gasol Kg/tim 0.8 0.8 1 1.26
82001i-DF Bensin L/tim 0.38 0.71 1 1.05
Gasol Kg/tim 0.27 0.52 0.65 0.554
92001i-DF Bensin L/tim 0.37 0.60 ND 1.62
Gasol Kg/tim 0.33 0.433 ND 0.63
93001i-DF Bensin L/tim 0.74 1.15 1.45 1.96
Gasol Kg/tim 0.48 0.65 0.83 0.92
CPG4000E2-DF Bensin L/tim ND 1.58 2.03 2.6
Gasol Kg/tim ND 1.23 1.13 1.6
CPG6500E2-DF Bensin L/tim ND 2.65 3.29 3.96
Gasol Kg/tim ND 2.2 2.8 3.0
CPG7500E2-DF Bensin L/tim ND 2.8 3.6 4.18
Gasol Kg/tim ND 2.64 2.94 3.4
CPG9000E2-DF Bensin L/tim ND 2.80 3.53 4.14
Gasol Kg/tim ND 2.64 2.94 3.4

 

Ett elverk är byggt annorlunda än ditt elnät hemma. Ett elverk har en flytande nolla medans ditt elnät hemma har en jordad nolla.

I hemmet är det rekommenderat att använda en jordfelsbrytare medans ett elverk är designat för att användas utan jordfelsbrytare.

Om du ändå vill använda jordfelsbrytare så måste elverket modifieras. Det är en enkel modifiering, men som skall göras av en elektriker. Modifiering innebär att man kopplar samman nollan med jord. Dock så måste jordfelsbrytare alltid användas efter denna modifiering. Man måste också alltid använda sig av en jordspik i marken som sammanför elverkets jord med marken. Det kan ibland vara svårt att få bra kontakt med jord, även med en rejäl jordspik. Vi rekommenderar därför att inte göra denna modifiering.

Ljudnivåer

Decibel, som ofta förkortas dB eller dBA, är enheten som anger ett ljuds intensitet. Ett mänskligt öra är otroligt känsligt vilket gör att du kan uppfatta ett spann av olika ljud. Alla ljud är olika starka beroende på avstånd, miljö och källa. En jetmotor i ett flyg är t.ex. 1,000,000,000,000 gånger starkare än det tystaste ljudet vi kan uppfatta.

Decibelskalan startar på 0 som är ett ljud som är det närmaste vi kommer tystnad men ändå kan uppfatta.

För att vara ett godkänt elverk enligt EU’s EEC-standard skall dess ljudnivå även anges i LWA vilket är ett mått på ljud som är mätt på ett avstånd. Ett elverk skall enligt standarden mätas på ett avstånd av 7 meter, vilket alla Champions elverk är. De flesta elverk idag har ett LWA-värde, men om det är uppmätt vid 7 meter eller mindre är ofta öppet för diskussion.

Här nedan kan du ta del av decibelskalan och vad det motsvarar i mer vardagliga ljud.

120 Pneumatisk borr
110 Ljudlig fabrik
100 Tunnelbanetunnel
90 Inuti en buss
80 Trafikljud på en huvudled
70 Normalt samtal på 1m avstånd
60 Kontorsmiljö
50 Vardagsrum
40 Bibliotek
30 Sovrum på natten
20 Ljuddämpad studio
10 Tröskelvärde för att uppfatta ljud
0 dB Tystnad
Notera: Ökar ljudet med 10dB innebär det en dubblering.

Nej, du bör aldrig koppla ihop husets elnät och ditt elverk!

Om du råkar ut för ett strömavbrott är det bättre att koppla in varje sak du vill driva var för sig i elverket än att koppla in elverket till husets elskåp. Dels finns det en stor risk att du kan bakmata ström till både grannar och laster och dels finns det risker för de tekniker som reparerar elnätet när de förväntar sig att det inte skall finnas någon ström i nätet.

Om du är utbildad elektriker och vill koppla in ditt elverk till huset så behöver du antagligen ändå inte söka information om hur man gör på internet…

Det finns tre typer av elektricitet.

1. Aktiv effekt – mäts i Watt (W)
Den aktiva effekten är den som används av resistiva laster, t ex ett värmeelement. Den har en Power Factor på 1.

2. Reaktiv effekt – mäts i Volt Ampere Reactive (VAr).
Den reaktiva effekten är den som används för att t ex magnetisera en spole. Power Factor = 0

3. Skenbar effekt – mäts i Volt Ampere (VA).
Den skenbara effekten (S) är den kombinerade aktiva (P) och reaktiv effekt (Q). Nästan alla laster drar en kombination av P och Q samtidigt. Kvoten mellan den aktiva effekten P och den skenbara effekt S utgör Power Factor. En resistiv last har en PF mellen 0,95 och 1,0 medan en induktiv last har en PF på ca 0,3. Den stora majoriteten av 1-fas laster har en en PF närmare 1,0.

Eftersom de flesta 1-fas laster har en PF på 1,0 tas ett 1-fas elverks uteffekt vid just PF 1,0 och därmed i Watt eller kilo Watt (kW) där 1kW innebär 1000w.

Strömmen från ett vanligt elverk och det från ditt vägguttag hemma är inte samma. Elverkets ström är ofta mindre pålitlig i form av sinuskurva och Hz och bör därför inte driva känslig utrustning. Men lugn, det finns givetvis elverk som ger ren el – Dessa kallas för inverterelverk och ger lika bra ström som vägguttaget hemma; även kallat ren sinus.

Vanliga elverk och varför du inte bör driva känslig elektronik med dem
Varvtalet på ett vanligt elverksmotor styrs av mängden last (effekt) som du tar ur det. När du ökar lasten så minskar varvtalet på motorn tillfälligt innan den hämtar sig igen, och eftersom frekvensen på elen (sinuskurvan) står i direkt relation till varvtalet förändras denna vid förändringar i lasten. Frekvensen kan förändras från 53Hz vid ingen last till 49Hz när ett elverk ger sin kontinuerliga effekt. Detta kan jämföras med elen du har hemma i vägguttaget som sällan rör sig mer än 0,1Hz.  I tillägg till detta ändras även ett vanligt elverks utgående Volt i takt med förändringar i last och temperatur med upp till +/- 10% från 230V.

Vad kan man driva med ett vanligt elverk, då?
De flesta elektroniska apparater är byggda för att klara dessa förändringar och går därför finfint att driva med ett vanligt elverk som inte ger ren sinus. Genom historien har det inte funnits elverk som gett ren sinus utan endast vanliga elverk och det har gått bra. Det som bör beaktas är att ju nyare tekniken är desto större är risken att den skadas av modifierad sinus (motsatsen till ren sinus). Vanligen när man kopplar in nyare teknik i ett elverk som ger modifierad sinus, eller trappstegssinus som det ibland också kallas, är följande:

– Inget händer och produkten fungerar som den ska
– Produkten fungerar halvt; ljudsystemet brummar, lampor blinkar, skärmar flimrar osv
– Produkten går sönder

Det finns tyvärr inget bra sätt att ta reda på reaktionen innan du testat – men du kan alltid fråga tillverkaren av det du vill driva eller använda ett inverterelverk som ger ren sinus.

Lösningen: Inverterelverk som ger ren sinus
Känslig utrustning och nyare teknik kräver ofta bra el och denna brukar utanför hemmet kallas ren sinus. Ren sinus är utvecklat för att undvika fluktuation i sinuskurvan vilket möjliggör att även de känsligaste förbrukarna, som t.ex. labbutrustning, kan drivas av elen. Det är ren sinus som du har hemma i ett eluttag. Ett elverk med inverterteknologi som ger ren sinus kan driva alla typer av laster och en enkel minnesregel är att om du skulle plugga in den i ett vägguttag hemma, så kan du lika väl plugga in den i ett elverk som ger ren sinus.

Det finns olika typer av motorer med olika karakteristik. Vissa motorer, t.ex asynkronmotorer kräver extra ström i startögonblicket och kräver då ett större elverk. Som en tumregel bör du multiplicera den kontinuerliga effekten med 2,5-3. Motorer i elverktyg kräver generellt sett ingen extra startström. Det är alltid bra att fråga tillverkaren om motorn drar en extra ström i startögonblicket.

Motorers effekt brukar anges i hästkrafter (HK eller HP) eller kilowatt (kW). För att omvandla hästkraft till kW så multiplicerar du hästkraften med 3/4.

Ett inverterelverk är alltid att rekommendera. Då behöver du inte oroa dig för oren ström. En svets brukar dock inte vara så känslig, så låt oss istället fokusera denna avdelning på hur du räknar ut storleken på elverket för din svets.

De flesta förbrukare eller laster anger vilken effekt de drar i Watt. En svets däremot skiljer sig på detta område då effekten anges i utgående effekt och dessutom i Ampere (A).

För att komma fram till vad din svets har för effektförbrukning tar du den utgående effekten i Ampere (A) som anges och delar den med 30.

Ett exempel som ger lite koll:
Svetsen är märkt med 150A i utgående effekt.
150/30 = 5kW eller 5000w.

Då detta mer är en fingervisning än en regel, så rekommenderar vi att du väljer ett elverk som ger ca 15-20% mer än vad du behöver. En annan fördel som kommer med ett större elverk är att den antagligen kommer klara svetsens stora startströmmar – en svets kan dra både dubbelt och trippelt i startögonblicket.

I en tid när utbudet ibland kan kännas obegränsat kan det vara svårt välja och hitta rätt. Champion och Warrior står för kvalitet och enkelt användande, vilket mer än 3,000,000 sålda enheter och tre års garanti vittnar om.

Men, för att hjälpa dig att hitta rätt ska vi här besvara de grundläggande frågor som alla elverksköpare behöver ställa sig;

Hur väljer jag rätt effekt -watt- på mitt elverk?

Först behöver du veta vad det du skall driva, din last, drar i effekt – alltså vad drar det i watt. All elektronik har en märkning som talar om vad de drar i watt, men ibland kan det stå i A (Ampere). Om det står märkt i Ampere (A) kan du räkna ut effekten i watt det genom att ta Ampere (A) gånger Volt (V) (AxV=Watt). Skall du driva flera laster samtidigt lägger du ihop deras respektive förbrukning så att du får reda på den totala effekten. Då vet du vad elverket behöver ge för effekt för att kunna driva din totala last.

En sak som är viktig att tänka på i valet av elverk är induktiva laster. Induktiva laster är grejer som, enkelt uttryckt, innehåller mycket järn. Det kan t.ex. vara kylskåp, elmotorer eller kompressorer. Anledningen till att detta är viktigt att känna till stavas startström. Induktiv last drar väldigt mycket watt i startström när de startar igång, dubbelt och trippelt mot den vanliga effekten i uppstarten är inte ovanligt, vilket du måste ta i beaktande i valet av elverk – oavsett om det är dieselelverk, bensinelverk eller inverterelverk. Champions elverk ger av denna anledning mer ström i toppeffekt än vad de ger i kontinuerlig effekt.

KOM IHÅG – välj aldrig ett elverk som ger exakt så mycket watt som du behöver. Effekten kan ibland variera på både lasten och elverket vilket gör att du skall välja ett elverk som ligger en bit över det du behöver. En annan fördel med detta är att elverket inte behöver gå så tungt.

Är det möjligt att driva känslig elektronik som t.ex. dator och annan hemelektronik med ett elverk?

Ja, om elverket har inverterteknologi och ger ren sinus. Tidigare har det inte varit så vanligt med inverterelverk, men det blir allt vanligare och viktigare. Du bör inte koppla in känsligare eller nyare teknik till ett elverk om det inte är ett inverterelverk eftersom det du kopplar in kan ta skada, fungera dåligt eller rentav gå sönder. Våra inverterelverk ger ren och pålitlig el som du kan koppla in vad som helst i – om ett vägguttag kan driva det, så kan våra inverterelverk också göra det.

På dieselelverk är det ovanligt med inverterteknik men har ibland AVR – Automatisk Voltreglering. Detta är inte samma sak som en inverter, men skyddar din inkopplade utrustning mot variation i elverkets Volt.

Under vår-, sommar- och höstmånaderna, oavsett om det är Diesel- eller Bensinelverk du använder, föreslår vi att olja av typen 10w30-olja. Om elverket skall användas i kallt klimat eller under vintern fungerar olja av typen 5w30 bra.

Till samtliga Champion och Warrior elverk rekommenderar vi vår egna Champion Tekma PowerX 10W30 som finns att köpa eller beställa genom någon av våra återförsäljare. Vi har även tagit fram prisvärda service kit med allt du behöver för att underhålla ditt elverk och i dessa ingår vår egen olja.

1. Sätt motorreglaget på manöverpanelen till ON
2. Sätt batterireglaget på ON.
3. Tryck in och håll omprogrameringsknappen på vänster sida av panelen bredvid den röda lampan intryckt i ca tre sekunder tills lampan tänds
4. Tryck in och släpp STOP-knappen på fjärrkontrollen. Den röda lampan blinkar en gång. Om du har en andra fjärrkontroll klickar du STOP på denna också.
5. Tryck in och släpp START-knappen på fjärrkontrollen. Den röda lampan blinkar en gång. Om du har en andra fjärrkontroll klickar du START på denna också.
6. Tryck in och håll omprogrameringsknappen på vänster sida av panelen bredvid den röda lampan intryckt i ca tre sekunder tills lampan släcks

Inga problem! Kolla på nedan video.

1-fas spänning är:

  • Används i de flesta hem världen runt.
  • Ger ofta rikligt med kraft för de flesta hushåll och företag
  • Lämplig att driva motorer med upp till 5hk. En 1-fas förbrukare drar en avsevärd mängd mer ström än en motsvarande 3-fas förbrukare gör, vilket gör 3-fas till ett mer effektivare val inom industrin.

En vågformad enfas som vid ögonblicket den passerar noll levererar noll spänning.I Sverige och stora delar av EU hinner vågen igenom 50 cykler på en minut, 50Hz.

3-fas spänning är:

  • Vanlig inom industri och andra platser som drar mycket ström.
  • Dyrt att gå från befintlig 1-fas till 3-fas men 3-fas behöver tunnare kablar vilket ibland kan kompensera för den kostnaden.
  • Väldigt effektiv för utrustning som gärna drivs av tre-fas.

3-fas har tre sinuskurvor som cykliskt överlappar varandra. Varje fas har sin topp 120 grader i från varandra så att spänningen förblir på en jämn nivå.

För att illustrera skillnaden mellan 1-fas och 3-fas kan du tänka dig en ensam paddlare i en kanot. Han kan endast förflytta kanoten när paddeln är i vattnet – när han lyfter paddeln och tar sats för nästa tag är kraften han bidrar med noll till kanotens framfart. Om du istället tänker dig en kanot med tre paddlare nu; Om deras individuella paddeltag förflyttas 1/3 så att en har paddeln i början av paddeltaget, en i slutet och en i luften så drivs kanoten konstant framåt smidigt och effektivt.

Denna tabell hjälper dig att i all enkelhet omvandla LWA till dB eller tvärtom.

Ljudstyrka Teoretisk genomsnittligt tryck – Decibel (dB)
LWA 1m 3m 4m 5m 7m 8m 9m 15m 16m 30.5m
80 72 62.5 60 58 55.1 54 53 48.5 47.9 42.3
85 77 67.5 65 63 60.1 59 58 53.5 52.9 47.3
90 82 72.5 70 68 65.1 64 63 58.5 57.9 52.3
95 87 77.5 75 73 70.1 69 68 63.5 62.9 57.3
100 92 82.5 80 78 75.1 74 73 68.5 67.9 62.3
105 97 87.5 85 83 80.1 79 78 73.5 72.9 67.3
110 102 92.5 90 88 85.1 84 83 78.5 77.9 72.3
115 107 97.5 95 93 90.1 89 88 83.5 82.9 77.3
120 112 102.5 100 98 95.1 94 93 88.5 87.9 82.3
reduction 8 17.5 20 22 24.9 26 27 31.5 32.1 37.7

 

Ex: LWA95 likställs med 70dB vid 7m från ljudkällan.

Olja kommer vanligtvis i halvsyntetiska eller helsyntetiska varianter med en tillhörande kostnadsskillnad. Skillnaden på dyra och billiga oljemärken är små eftersom det ofta är samma olja, men de dyra kommer ofta med extra tillsatser. Alla halv- eller helsyntetiska oljor är OK för elverk så länge du byter oljan med jämna mellanrum enligt manualen.

Här nedan finner du en förklarande bild på de olika oljetyper som är vanligast i Sverige. Huvudskillnaderna på dessa oljetyper är arbetstemperatur där den första siffran i typen där en låg första siffra vanligtvis innebär en lägre starttemperatur och en hög andra siffra innebär en hög arbetstemperatur. De vanligaste i Sverige är 10w30 och 10w40.

Om du är osäker på vilken olja som skall användas i ditt elverk kan du hitta det i manualen på denna webbplats, men en bra tumregel är att fastställa någon form av genomsnittstemperatur där du bor. I Sverige där det ofta är kallt större delen av året är det bra med en lägre starttemperatur på oljan.

1. Hona- och hanadaptrarna är inte kopplade ordentligt.

Kontrollera kopplingen mellan hona och hane. Koppla ur och i hanen från pumpstycket och para ihop dem igen.
Vi rekommenderar att både hane och hona är gjord av mässing, så inte en är av plast och den andra är av mässing och vice versa.

2. Blockerade munstycken
Kontrollera att inte munstyckena är blockerade med hjälp av en nål eller en pinn.

3. Luftbubblor i pumpen
Koppla loss utloppet från pumpen (han-adaptern). Koppla vatten på inloppet så du får ett flöde genom pumpen, starta motorn så att pumpen återfår tryck. Stanna motorn och koppla återigen på högtryckkslangen och få ut all luft genom att spola vattnet genom spolhandtaget. Återstarta sedan maskinen

4. Skadad eller trasig spänningsfjäder.
Avlägsna 14mm bult för att komma åt stålkulan och fjädern. Använd en magnet för att få ut dessa, undersök och byt fjäder om så behövs. Sätt tillbaka igen och sätt på vattentrycket. Om problemet kvarstår kan det vara ett fel på pumpen eller växellådan. Kontakta supporten i det fallet.

Bilden nedan visar vart du hittar Fjädern och kulan.

 

Den vanligaste anledningen till att ditt Dual Fuel-Elverk inte startar är att det svarta fästet som kopplas till reduceringsventilen inte har monterats korrekt vilket i sin tur resulterat i att ventilen fastnat i ett horisontellt läge eller en hängande position som hindrar membranet att röra sig.

Om detta händer rekommenderas att det svarta fästet kopplas till handtaget så att reduceringsventilen sitter i ett upprätt läge, därefter kan du starta igen.

OBS. Beroende på vilket land du befinner dig i kan du behöva byta reduceringsventilen till den som följer med i kartongen innan du kan koppla ihop Elverket med gasol-flaskan.

Om elverket fortfarande inte startar, kan membranet behöva justeras. För att göra detta behöver man öppna gasolflaskan och använda en pinn eller nål och försiktigt placera den i det lilla hålet på framsidan av reduceringsventilen, håll ett lätt tryck i ca 10-15sec. Försök därefter starta igen.

Om problemet kvarstår ta då kontakt med vår support.